Neuroethics Tournament

March 13 / 8:00 am - 12:30 pm GMT and 8:00 pm - 12:30 am GMT

The Neuroethics Debate Tournament, developed between the IYNA and INS, provides an internationally accessible opportunity for students to explore and engage in the field of neuroethics. In this event, teams composed of one professional and multiple students will take part in a debate tournament. Each team will construct an argument for a presented problem in the field of neuroethics and reason to the opposing team. The event will be held virtually using Zoom. There will be two sessions to make this event accessible to our international audience (one at 8 am GMT and one at 8 pm GMT).

Schedule (only 8pm schedule shown)

Time (GMT)Event
8:00 pm - 8:15 pmIntroduction to the event
8:15 pm - 8:30 pmMeet your teammates
8:30 pm - 8:55 pmRound I: TBD
9:00 pm - 9:25 pmRound II: TBD
9:30 pm - 9:55 pmRound III: Case Study: TBD
10:00 pm - 10:15 pmBreak
10:15 pm - 10:40 pmRound IV: TBD
10:45 pm - 11:10 pmRound V: TBD
11:15 pm - 11:40 pmRound VI: Case Study: TBD
11:45 pm - 12:10 pmRound VII: Final Round: TBD
12:15 pm - 12:30 pmAwards

Volunteer Opportunities

Responsibilities

Debate youth mentors are randomly assigned a group of four students. This group will be composed of high school and undergraduate students. You will help this group understand the argument at hand, formulate a response, and present said response against a competing team. Mentors should have a strong understanding of the foundational neuroethical principles that guide decisions made in the field. Mentors should also be able to communicate information about neuroethics effectively with high school and undergraduate students who have zero to basic knowledge of neuroethics. There will be six debate rounds, two of which will be on case studies, and a final round where only the top two teams will compete. Mentors will be expected to volunteer for the entire 4.5 hour duration of the event. Below are the time slots you can sign up for to be a Youth Mentor volunteer.

Time Commitment (GMT)

Session 1: 8am - 12:30pm (4.5 hrs)

Session 2: 8pm - 12:30am (4.5 hrs)

Responsibilities

Debate judges will evaluate arguments presented by a number of teams with a rubric provided by the event organizers during each of the rounds outlined in the event schedule below. Judging time commitment can range from 1.5 to 3.5 hours depending on which and how many judging slots you sign up for. No expertise is required other than a background in neuroethics. Below are the time slots you can sign up for to be a Judge volunteer.

Time Commitment (GMT)

Session 1: 8:30am - 10:00am (1.5 hrs)

Session 1: 10:15am - 12:15pm (2 hrs)

Session 2: 8:30pm - 10:00pm (1.5 hrs)

Session 2: 10:15pm - 12:15am (2 hrs)